Herder Ecochopper

Alamo Group The Netherlands voegt onder het merk Herder een nieuwe machine toe aan haar assortiment om zo bij te dragen aan een duurzamer bermbeheer

De Herder Ecochopper

De Herder Ecochopper is een innovatieve maaier met een ingebouwde hakselunit, gebaseerd op het principe van een schijvenmaaier. Omdat de maaier geen zuigende werking heeft, blijven de zaden op de grond liggen. Dit verhoogt de biodiversiteit langs de wegbermen. De afwezigheid van luchtstuwing en de aangepaste looprol zorgen ervoor dat de fauna in leven blijft. De hakselunit verkleint het maaisel tot slechts enkele centimeters. Zo wordt het maaisel geoptimaliseerd voor verwerking tot bio-energie of kan het dienen als grondstof voor gerecycleerde materialen zoals papier.

Deze maaier is ontwikkeld door de broers Piet en Wilko Regnerus van Rema. Alamo Group The Netherlands en Rema zijn overeengekomen dat Alamo Group The Netherlands het patent van deze innovatieve maaier zal overnemen en verder zal ontwikkelen. Ook zal Alamo Group The Netherlands onder het merk Herder de distributie en promotie van de Ecochopper op zich nemen.   

Duurzaam bermonderhoud

Het verduurzamen van bermonderhoud wordt steeds actueler. Goed flora en faunabeheer zorgt voor meer biodiversiteit in de bermen. Door het gebruik van de Ecochopper hebben insecten een betere overlevingskans en blijven zaden op de grond. Dit is goed voor de biodiversiteit en daarmee een gezond ecosysteem. Daarnaast kost het afvoeren van gemaaid bermgras gemeentes jaarlijks veel geld. Dit terwijl de potentie van goed gemaaid bermgras enorm is. Van juist gemaaid bermgras kan naast compost bijvoorbeeld ook biogas, waterstof en zelfs papier of meubels gemaakt worden. Hierbij is het essentieel dat het gemaaide gras geen grond en/of zanddeeltjes bevat en de grasdeeltjes verkleind zijn tot slechts enkele centimeter.

De Ecochopper heeft geen zuigende werking tijdens het maaien zoals dat bij klepelmaaiers het geval is. Hierdoor worden flora en fauna niet meegezogen in de maaier en blijft ook zwerfafval op de grond. Door het achterblijven van zaden op de grond ontstaat er variatie aan ecosysteem. Door de aangepaste looprol voor bodemvolging worden oneffenheden in de grond vermeden en is er minimaal bodemcontact. Dieren die op en in de grond leven zullen hierdoor zo minimaal mogelijk last hebben van het bermmaaien. De Ecochopper kan daarnaast voorzien worden van geurgordijn welke insecten afstoot en hierdoor op afstand houdt.

Meer rendement halen uit bermgras 

Wij ontvangen uit de markt steeds meer geluiden dat er behoefte is aan een duurzame manier van maaien. Niet alleen om de flora en fauna te beschermen, maar vooral ook om op een duurzame manier om te gaan met afval. De Ecochopper biedt hiervoor een oplossing en geeft loonwerkers en gemeentes de mogelijkheid om de kosten te verlagen door het verwerken van maaisel tot biogas of andere grondstoffen. 

Door middel van de ingebouwde hakselunit wordt gemaaide gras verkleind tot slechts een aantal centimeters en kan direct worden verzameld in één werkgang d.m.v. een zuigunit. Door gras op de juiste manier te verhakselen is het maaiafval geschikt voor het verwerken tot compost of het opwekken van biogas of waterstof. Zeker bij de verwerking van maaisel tot biogas telt de zuiverheid van het gras zwaar mee in de opbrengsten.  Zand en grond zorgen namelijk voor slijtage aan in vergistingsinstallaties. De Ecochopper is uitermate geschikt het maximale rendement uit het bermmaaisel te halen.

Een ander voordeel van de ingebouwde hakselaar is dat het gemaaide gras onmiddellijk in één handeling kan worden afgevoerd door middel van een zuigunit. De Ecochopper is ontworpen om een maximale opbrengst uit het maaisel te halen.

De Ecochopper is één van de producten in de reeks duurzame oplossingen voor sloot- en bermbeheer die Alamo Group Nederland aanbiedt. Eerder introduceerden zij al de Fish Protector voor de Herder maaikorf. Deze innovatie voorkomt vissterfte bij het schoonmaken van sloten en watergangen. Onder het merk Conver produceren zij een 100% elektrische maaiboot. Op deze manier dragen Alamo Group The Netherlands met haar merken bij aan de circulaire-economie en aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.

Naar de Ecochopper

Terug naar het overzicht

Bekijk ook deze cases

Controller - Middelburg

Klaar voor een nieuwe uitdaging in je financiële carrière?

Productieleider - Giessen

Ben jij klaar om de touwtjes in handen te nemen als onze nieuwe productieleider?